Azimut Electric

Kalkulator za Solarne Panele

Besplatno saznajte tačne troškove i uštedu za ugradnju solarnih panela.

Popunite formular ispod i saznajte:

Solarni potencijal

Naša analiza koristi program dizajniran za procenu solara gde na osnovu Vaše lokacije, nivoa senke i računa za struju možemo da dobijemo analizu Vašeg solarnog potencijala.

Ukupna investicija

Naš tim elektroinženjera će izračunati koliko bi Vas ukupno koštala celokupna investicija i dobićete informacije iz prve ruke u vezi subvencija za Vaše domaćinstvo.

Unesite tražene podatke, i u roku od 24 sata ćemo dimenzionisati elektranu baš za Vaše potrebe.

Kalkulator

Razlog čekanja: za razliku od svih kalkulatora koje možete pronaći na internetu, mi ćemo uraditi detaljnu analizu isključivo za Vaše domaćinstvo. Vaše informacije se neće deliti ni sa kim.

Zašto nama verovati?

Stručnost

Mi smo tim visokoobrazovanih stručnjaka iz oblasti solarne energetike. Svi naši inženjeri i projektanti imaju diplome Elektrotehničkog fakulteta iz oblasti energetike i obnovljivih izvora. Zbog toga možete biti sigurni da će svaki tehnički aspekt Vašeg solarnog sistema biti detaljno analiziran i projektovan. Oslanjamo se na naučne metode i softverska rešenja, a ne na improvizaciju.

Inovativnost

Trudimo se da budemo u toku sa najnovijim tehnologijama i trendovima u sferi solarne energetike. Bićete iznenađeni i oduševljeni kada vidite koje sve mogućnosti postoje za praćenje rada sistema preko pametnog telefona! Na taj način brinemo da Vaš solarni sistem bude savremen i da Vam omogući najbolje korisničko iskustvo.

Pouzdanost

Shvatamo ozbiljnost ulaganja u solarni sistem i zato se trudimo da svaki detalj bude besprekoran. Od izbora kvalitetne opreme, preko pažljive ugradnje i puštanja u rad, do dugoročne podrške i održavanja sistema. Cilj nam je da svaki naš klijent bude 100% zadovoljan i da preporuči našu firmu dalje. Zato uživamo reputaciju pouzdanog partnera za solarnu energiju.

Ovde možete više pročitati o Azimut timu

 

Kako koristiti kalkulator solarnih panela da saznate koliko možete uštedeti električne energije

Azimut solarni kalkulator je jedan od najboljih alata koji će Vam pomoći da odredite svoju potencijalnu uštedu solarne energije.

Ovaj kalkulator ne samo da procenjuje koliko novca možete da uštedite tokom svog života ako koristite solarnu energiju, već dobijate preporučenu snagu Vašeg solarnog sistema, opcije finansiranja i procenjeni period otplate.

Da biste napravili prvi korak ka uštedi solarne energije i imali solarne panele sa najvećom isplatovošću, sledite ove jednostavne korake:

 1. Unesite svoje informacije u formularu iznad.
 2. Kliknite na “POŠALJI“
 3. Za manje od 24 sata Vam šaljemo analizu za Vaše domaćinstvo.

Ukoliko želite sami da iskalkulišete sve, računica nije tako jednostavna i verovano neće biti 100% tačna, ali ispod ćemo Vam dati vodič kako to možete da odradite.

Dva bitna pitanja…

Pored pitanja kao što su “koliko bi me koštalo da ugradim solarne panele” i “koliko struje ću uštedeti” (što ćete saznati kada popunite kalkulator), takođe dva česta pitanja su u vezi subvencija i prodaje električne energije. Na oba pitanja će Vam dati odgovor Lazar, jedan od elektroinženjera i suvlasnika Azimut kompanije.

Pravo na subvencije

Prodavanje električne energije

Izračunajte uštedu struje ugradnjom solarnih panela

Nakon što se okrenete obnovljivim izvorima energije, Vaš mesečni račun za struju će se smanjivati decenijama koje dolaze.

Vlasnici kuća vole da vide da se ovaj broj smanji, ali postoji nekoliko faktora koji utiču na smanjenje koje ćete videti:

 • Usklađenost proizvodnje i potrošnje struje u toku dana;
 • Posedovanje baterije (hibridnog sistema);
 • Potrošnja energije u nižoj (noćnoj) tarifi.

Prvi korak: Određivanje potrošnje struje u prethodnih 12 meseci

Prvi korak potreban za izračunavanje uštede struje nakon ugradnje solarnih panela jeste utvrđivanje trenutne potrošnje struje.

Sistem neto merenja je koncipiran na način da Vas ne nagrađuje ukoliko proizvodite viškove električne energije. Stoga je veličina (ili snaga) solarne elektrane usko vezana za Vašu potrošnju struje i to u višoj tarifi.

Naime, elektrana može da umanjuje potrošnju samo u tarifi u kojoj se proizvodnja i javlja, a to je u slučaju solarne elektrane viša tarifa, jer se proizvodnja gotovo u potpunosti javlja samo danju. Ovo i nije tako loše, jer ćete smanjiti samo potrošnju skupe struje, dok ćete jeftinu struju nastaviti da plaćate po 4 puta manjoj ceni.

Na svakom računu za struju, na prvoj strani, možete pronaći podatak o Vašoj potrošnji u prethodnih 12 meseci. Taj broj predstavlja zbir potrošnje u višoj i nižoj tarifi.

U gornjem levom delu druge strane računa možete pronaći podatak koliki je udeo potrošnje u višoj tarifi, u procentima u odnosu na ukupnu potrošnju u mesecu za koji važi račun za struju. Ako usvojimo ovaj podatak kao reprezentativan za celu godinu, možemo odrediti godišnju potrošnju struje u višoj tarifi. U ovom slučaju bi to iznosilo 3 388 kWh godišnje potrošnje u višoj tarifi.

To znači da naša elektrana za godinu dana treba da proizvede ovu količinu električne energije kako bi sistem bio najefikasniji.

Drugi korak: Određivanje optimalne snage solarne elektrane

Sada kada smo odredili koliko naša solarna elektrana treba da proizvede struje za godinu dana, potrebno je da izračunamo snagu solarnih panela. Ovaj korak u nešto većoj meri zavisi od orijentacije i nagibnog ugla krova, a u manjoj od geografske lokacije objekta.

Analizirajući veliki broj instaliranih solarnih elektrana kompanije Azimut, došli smo do potvrđenog iskustva iz prakse da svaki instalirani kilovat (kWp) solarnih panela proizvede između 1000 i 1250 kilovat-časova (kWh) godišnje. To znači da je izračunatu potrošnju u višoj tarifi potrebno podeliti sa ovim faktorom kako bi se dobila optimalna snaga solarne elektrane.

Ako za neku analiziranu kuću usvojimo proizvodnju od 1150 kWh godišnje po kilovatu solarnih panela, optimalna snaga solarnih panela bi iznosila 3388/1150 = 2,95 kilovata (kWp) solarnih panela.

Da biste saznali koliko bi svaki kilovat solarnih panela proizvodio struje na Vašem krovu, preporučujemo da popunite naš obrazac i naš tim stručnjaka će odraditi besplatnu analizu za Vaš objekat.

 Treći korak: Određivanje perioda otplate investicije u solarne panele

Za izračunavanje perioda povraćaja investicije je potrebno da znamo koliko koštaju solarni paneli i prateća oprema. Investiciju je teško izraziti prosto po kilovatu.

Troškovi kao što su dvosmerno brojilo, razvodni orman, ispitivanje instalacija, vođenje procedure za priključenje…su isti i za elektranu od jednog ili 10 kilovata, i predstavljaju fiksne troškove.

Sa druge strane, sami paneli, noseća konstrukcija panela, montiranje panela se izražavaju po postavljenom kilovatu solarne elektrane, dok je cena invertora izrazito nelinearna sa snagom.

Kako bismo sve ovo uprostili za Vas, napravili smo jedinstvenu tabelu sa kategorijama potrošača. Prva kolona predstavlja prosečnu mesečnu ukupnu potrošnju struje (zbirno viša i niža tarifa).

Kada odredite kojoj kategoriji po potrošnji pripadate, saznaćete kolika je optimalna snaga solarne elektrane za Vas, koliki račun trenutno plaćate, koliki račun možete da plaćate ukoliko ugradite solarne panele, kolika je mesečna ušteda, kao i koliki je realan period povrata investicije sa i bez ostvarene subvencije.

Kalkulator za kategorije potrošača električne energije
Prosečna mesečna trenutna potrošnja [kWh] Optimalna snaga solarne elektrane [kWp] Račun koji trenutno plaćate [RSD] Račun koji ćete plaćati sa solarnim panelima [RSD] Mesečna ušteda [RSD] Period otplate investicije [god] Period otplate investicije sa subvencijom [god]
300 2,3 4 327 2 237 2 090 22 11
400 3,1 5 570 2 557 3 013 16,8 8,4
500 3,8 7 042 2 876 4 166 13,2 6,6
600 4,6 8 513 3 196 5 317 11,2 5,6
700 5,3 9 984 3 515 6 469 9,9 5,0
800 6,1 11 456 3 835 7 621 9,0 4,5
1 000 7,6 14 398 4 474 9 924 7,9 4,3
1 200 9,2 17 341 5 127 12 214 7,1 4,3
1 500 11,5 21 755 6 218 15 537 6,5 4,2

Navedena tabela može da služi za orijentaciono određivanje optimalne snage solarne elektrane i perioda otplate investicije. Da saznate koliko to tačno iznosi za Vaše domaćinstvo, odradite analizu odmah, potpuno besplatno.

Koje opcije finansiranja solarnih panela su mi dostupne?

Postoji nekoliko dostupnih opcija plaćanja. Tri najčešće opcije su:

 • Plaćanje u gotovini: Budite vlasnik sistema tako što ćete ga platiti sve odjednom.
 • Kredit za solarne panele: Bez ili sa malim početnim ulaganjem, ali ste vlasnik sistema nakon što otplatite kredit.
 • Državne subvencije do 50%. Srbija nudi više vrsta subvencija za solarne panele, što može da predstavlja značajan način finansiranja solarnih panela.

Da bi ste tačno znali da li vi imate pravo za subvenciju i koliku sumu, najbolje bi bilo da popunite naš formular na početku ove stranice i mi ćemo Vam dati sve potrebne informacije.

Naranvno, ako unapred platite u gotovini, na kraju ćete platiti najmanje za solarni sistem jer nećete morati da plaćate kamate, ali ako imate pravo na subvenciju to može da vam smanji ukupnu investiciju i do 50%.

Ovakve prilike nisu stalno dostupne, te bi bilo poželjno da se raspitate na vreme šta Vam je na raspolaganju.

Faktori koji utiču na cenu instaliranja solarnih panela u Srbiji

Postoji nekoliko faktora koji utiču na cenu solarnih panela, ali su sledeći najvažniji kada pokušavate da izračunate svoju procenu:

 • Potrebe za veličinom solarnog sistema: Što je Vaš sistem veći, to će više koštati u početku. Međutim, veći sistem će takođe proizvoditi više zelenih kilovat-sati, što će pokriti više Vaših troškova energije i moglo bi da Vam uštedi više novca u dugoročnom roku. Bitno je optimalno dimenzionisati sistem, kako ne biste platili više nego što je neophodno.
 • Tip solarnih panela i druge korišćene opreme: Kvalitet je važan za cenu i funkcionalnost solarnih panela. Paneli sa višom energetskom efikasnošću mogu da daju više vati po kvadratnom metru, što znači da ćete ih kupiti manje da biste dostigli svoj cilj proizvodnje električne energije. Ovi paneli sa visokim stepenom efikasnosti su obično skuplji, ali će Vam uštedeti više novca svakog meseca.
  • Azimut koristi isključivo monokristalne solarne panele jer daju veću efikasnost, duži vek trajanja (imaju garanciju do 25 godina, što je duže od garancije za polikristalne panele) i imaju bolju otpornost na toplotu.
 • Geografska lokacija: Budući da solarna energija direktno zavisi od Vašeg prosečnog broja sunčanih dana, Vaša geografska lokacija je jedan od faktora koje treba uzeti u obzir pri izboru energetskog sistema. Količina direktne sunčeve svetlosti koju dobijate ne utiče samo na Vaše mesečne uštede energije, već utiče i na period povraćaja investicije.
 • Dostupne subvencije: Prvobitni trošak solarnog sistema može biti skup, što može da bude priličan odvraćajući faktor za vlasnike kuća sa ograničenim budžetom. Da bi pomogli prosečnom vlasniku kuće da savlada ovu prepreku, i Vlada Republike Srbije je uspostavila program podsticaja da bi ohrabrile vlasnike kuća da investiraju u solarne panele.
 • Dodatni faktori: Postoji mnogo drugih faktora koji mogu da uzrokuju fluktuacije cene solarnih panela, uključujući:
  • Nivoi senke na krovu (ugradnja optimajzera ili ne);
  • Dodatna oprema (smart meter – dodatni komunikacioni uređaj za invertor)
  • Izazovi u lancu snabdevanja (Azimut se trudi da uvek ima kompletnu opremu i tim na raspolaganju)
  • Opcije kredita

Preporuka za sve potencijalne vlasnike solarnih panela

Ako razmišljate o ugradnji solarnih panela u Srbiji, preporučujemo Vam da se posavetujete sa stručnjakom koji Vam može pomoći da odaberete najbolji sistem za Vaše potrebe i da se prijavite za subvencije.

Umesto da plaćate na greškama i potencijalnim propustima (pogotovo na duže staze) bilo bi dobro da se cela procedura odradi od strane uigranog tima. Možda jesmo malo uslovljeni da to kažemo jer se time bavimo, ali kao što stara poslovica kaže “Ko ne plati na mostu, plati na ćupriji”, tako da je bolje odraditi sve kvalitetno jednom za svagda.